ПАВЛІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

Запорізький район Запорізька область

Про введення в дію плати за абонентське обслуговування

Дата: 24.03.2023 10:26
Кількість переглядів: 863

                                                 РОЗЯСНЕННЯ

 ЩОДО ВВЕДЕННЯ ПЛАТИ ЗА АБОНЕНТСЬКЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ НА ПОСЛУГИ  ЦЕНТРАЛІЗОВАНОГО ВОДОПОСТАЧАННЯ

 

           На виконання Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017р. № 2189-VIII та керуючись постановою КМУ від 21.08.2019  №808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг» з 01.04.2023 вводиться плата за абонентське обслуговування споживачів КП «Павлівський сількомунгосп».

          Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», плата за абонентське обслуговування — платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги за індивідуальним договором про надання комунальних послуг (далі — індивідуальний договір) або за індивідуальним договором з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг (далі — індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем) (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії), що включає витрати виконавця, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води і теплової енергії (у разі їх наявності у будівлі споживача), крім випадків, визначених цим Законом, а також за виконання  інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та  поточного ремонту внутрішньобудинкових систем теплопостачання, водопостачання, водовідведення та постачання гарячої води).

ДОВІДКА. Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (далі- Закон) визначає засади забезпечення комерційного, у тому числі розподільного, обліку послуг з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання та забезпечення відповідною обліковою інформацією споживачів таких послуг.

П.4 ст.1 Закону визначено,що вузол комерційного обліку - вузол обліку, що забезпечує загальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлі, її частині (під’їзді), обладнаній окремим інженерним вводом .  В нашому випадку встановленого на водогоні до села або групи сіл..

П.6 ст.1 Закону визначено,що вузол розподільного обліку - вузол обліку, що забезпечує індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги в будівлях, де налічуються два та більше споживачів.

Відповідно до пункту 2 постанови КМУ від 21.08.2019 №808 «Про встановлення граничного розміру плати за абонентське обслуговування у розрахунку на одного абонента для комунальних послуг, що надаються споживачам за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг або за індивідуальними договорами з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем про надання комунальних послуг», плата за абонентське обслуговування споживачів застосовується окремо до кожної з послуг, що споживається абонентом, в даному випадку до централізованого водопостачання .

          Типові договори про надання послуг з централізованого водопостачання  затверджені постановою КМУ №85 від 02.02.22р. «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення».

          З 01.04.2023 плата за абонентське обслуговування застосовується підприємством до усіх споживачів: юридичних осіб (включаючи бюджетні установи незалежно від розташування (у окремих будівлях, у багатоквартирних будинках) та населення (населення приватного сектору, розташованого у окремих будівлях; населення у багатоквартирних будинках), з якими укладені індивідуальні договори про надання послуг з централізованого водопостачання  (у паперовому варіанті або у варіанті публічних договорів приєднання).

      Плата за абонентське обслуговування включає:

-витрати, пов’язані з укладенням договору про надання комунальної послуги;

-витрати підприємства по здійсненню розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами;

-нарахуванням та стягненням плати за спожиті комунальні послуги;

-виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами.

Граничний розмір плати встановлюється відповідно  до   постанови Кабінету Міністрів України №808 від 21.08.2019р.  зі змінами, внесеними згідно з Постановою КМУ № 928 від 01.09.2021р. Її граничний розмір згідно даної Постанови не може перевищувати з 01.12.2022р.  централізоване водопостачання – 38,07 грн.

          Плата за абонентське обслуговування формується виконавцем комунальних послуг за фактичними витратами КП “Павлівський сількомунгосп” та затверджується наказом по підприємству. Дані витрати не включаються до структури тарифу на централізоване водопостачання

           Для абонентів КП «Павлівський сількомунгосп»  плата за абонентське обслуговування централізованого водопостачання з 01квітня 2023 року становить 24,45 грн. ПДВ).

          Абонентська плата сплачується незалежно від користування послугою. Навіть якщо абонент місяць не користувався водою, то рахунок за неї прийде з нульовими показниками, а абонплату прийдеться сплатити, яка в платіжному документі  виділяється в окрему графу. Абонентська плата нараховується щомісячно, у фіксованому розмірі, з розрахунку на один особовий рахунок, незалежно від кількості мешканців в квартирі.

          Розрахунковим періодом для оплати є календарний місяць. Термін оплати аналогічний послугам з централізованого водопостачання та водовідведення.  Кошти споживачами сплачуються на один банківський рахунок разом з послугами централізованого водопостачання та водовідведення.

          На плату за абонентське обслуговування надаються пільги і субсидії.

Вказані роз’яснення  щодо введення плати за абонентське обслуговування  на послуги централізованого водопостачання  та про внесення змін  до договорів про постачання питної води розміщені на офіційному сайті КП “Павлівський сількомунгосп».

Адміністрація КП «Павлівський сількомунгосп»

             Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь